Τον Ιούλιο του 2023, ο δρόμος των αυτοκινήτων στην ΕΕ συνέχισε την τροχιά του σε άνοδο, διευρύνοντας την επιτάχυνσή του κατά 15,2% – δώδεκα συνεχόμενους μήνες ανόδου, αύξηση πωλήσεων παρατηρείται και στη Βουλγαρία. Οι εγγραφές νέων αυτοκινήτων έφτασαν τις 851.156 μονάδες, ενώ ο τομέας ανακάμπτει από τον περυσινό πτωτικό ρυθμό, όπως δείχνουν τα πραγματικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ΕΣΚΑ).

Οι περισσότερες αγορές σημείωσαν σημαντική άνοδο, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων: Γαλλία (+19,9%), Γερμανία (+18,1%), Ισπανία (+10,7%) και Ιταλία (+8,7%).

γράφημα με δεδομένα

Από Ιανουάριο έως Ιούλιο του 2023, οι νέες εγγραφές αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά (+17,6%), φτάνοντας συνολικά τα 6,3 εκατομμύρια. Παρά τα σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας από τα σχετικά με την πανδημία εμπόδια στις παραδόσεις, οι όγκοι από την αρχή της χρονιάς είναι ακόμη περίπου 22% χαμηλότεροι σε σύγκριση με το 2019. Κατά τη διάρκεια αυτού του επταμηνιαίου περιόδου, οι περισσότερες αγορές είχαν διψήφια ή τριψήφια αύξηση, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων: Ισπανία (+21,9%), Ιταλία (+20,9%), Γαλλία (+15,8%) και Γερμανία (+13,6%). Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, διαμορφώνονται ορισμένες τάσεις τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Είδη καυσίμων για νέα αυτοκίνητα 

Τον Ιούλιο, ο μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρίες αυξήθηκε στο 13,6% (έναντι 9,8% τον ίδιο μήνα της περασμένης χρονιάς). Τα υβριδο-ηλεκτρικά αυτοκίνητα διατήρησαν τη θέση τους ως δεύτερη επιλογή μεταξύ των αγοραστών νέων αυτοκινήτων, κατακτώντας πάνω από το ένα τέταρτο της αγοράς. Παρά ταύτα, τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ΕΚΕ), συμπεριλαμβανομένων των βενζινοκινητήριων και πετρελαιοκινητήριων μοντέλων, διατηρούν συνολικά ένα μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το ήμισυ των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων.

γράφημα πίτας με δεδομένα

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα 

Τον Ιούλιο, οι νέες εγγραφές των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν σημαντικά κατά 60,6%, φτάνοντας τις 115.971 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας παράλληλα το 13,6% της αγοράς. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ κατέγραψαν σημαντική αύξηση με διψήφια και τριψήφια ποσοστά, ειδικότερα οι δύο μεγαλύτερες, Γερμανία (+68,9%) και Γαλλία (+32,4%). Να σημειωθεί ότι η Βέλγιο καταγράφει τις υψηλότερες πωλήσεις με εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης του 235,9%. Κυμαίνονται συνολικά, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρίες σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 54,7% από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, με συνολικά 819.725 εγγραφές. Τα στατιστικά στοιχεία για τις μάρκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι πολύ ενδιαφέροντα. 

Οι εγγραφές των νέων υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 31,6% τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της σταθερής ανάπτυξης στις μεγαλύτερες αγορές της περιοχής: Γερμανία (+46,6%), Γαλλία (+32,8%), Ισπανία (+30,8%) και Ιταλία (+16,7%). Αυτό οδήγησε σε συνολική αύξηση κατά 28,5%, με σχεδόν 1,6 εκατομμύρια πωληθέντα οχήματα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, ισοδυναμώντας με το ένα τέταρτο του μεριδίου της αγοράς.

Ο προηγούμενος μήνας σημείωσε σημαντική αύξηση των νέων εγγραφών για τα Plug-In υβριδικά αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αυξηθείσες κατά 14,5%, φτάνοντας τις 67.060 μονάδες. Η ισχυρή επίδοση σε μεγάλες αγορές όπως η Ολλανδία (+107,6%), η Γαλλία (+80%) και η Ισπανία (+42,7%) αντισταθμίστηκε από μια μείωση στη Γερμανία (-39,5%), τη μεγαλύτερη αγορά για αυτήν την κατηγορία καυσίμου. Παρά ταύτα, ο μερίδιο της αγοράς για τα Plug-In υβριδικά αυτοκίνητα παρέμεινε σταθερό στο 7,9% τον Ιούλιο.

Βενζινοκίνητα και Πετρελαιοκίνητα Αυτοκίνητα 

Τον Ιούλιο, ο αριθμός των εγγραφών για βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 5%, φτάνοντας τις 304.903 μονάδες. Ωστόσο, το ποσοστό της αγοράς τους μειώθηκε από 39,3% σε 35,8% σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούλιο. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στη σταθερή απόδοση των βασικών αγορών, ειδικότερα της Γαλλίας (+16,4%) και της Γερμανίας (+12,5%). Πάνω από 2,3 εκατομμύρια βενζινοκίνητα αυτοκίνητα πουλήθηκαν τους πρώτους επτά μήνες του φετινού έτους, με σημαντική αύξηση κατά 14,3% σε σύγκριση με το 2022.

Αντίθετα, ο αριθμός των εγγραφών για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στην ΕΕ συνέχισε να μειώνεται (-9,1% τον Ιούλιο), παρά την αύξηση στη Γερμανία (+2,7%) και στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα στη Σλοβακία (+36,1%) και τη Ρουμανία (+19,8%). Τα πετρελαιοκίνητα αυτοκί.