Πότε και πώς εκδίδεται άδεια διαμονής στην Βουλγάρια;

 

Άδεια διαμονής στην Βουλγαρία

 

Ως πολίτης της ΕΕ κατά τους πρώτους 3 μήνες της διαμονής σας στη νέα χώρα, δεν είστε υποχρεωμένοι να υποβάλετε αίτηση για άδεια παραμονής σας.

Μετά από 3 μήνες παραμονής όμως στη νέα σας χώρα, μπορεί να σας ζητηθεί να εγγραφείτε στην αρμόδια αρχή (συνήθως το δημαρχείο ή το τοπικό αστυνομικό τμήμα) η οποία θα σας εκδώσει ένα πιστοποιητικό εγγραφής, που να επιβεβαιώνει το δικαίωμα παραμονής σας, αν και σε ορισμένες χώρες ίσως χρειαστεί να αναφέρετε την παρουσία σας όταν φτάσετε.

Στους ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι σκοπεύουν να διαμείνουν στη Βουλγαρία, για περισσότερο από τρεις μήνες, εκδίδουν άδειες διαμονής.

Η άδεια διαμονής αλλοδαπών, και οι κάρτες παραμονής, για τις οικογένειες ευρωπαίων πολιτών εκδίδονται από τη Διεύθυνση Μετανάστευσης, Τμήμα Αλλοδαπών του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, ή να απευθυντείτε στις Περιφερειακές διευθύνσεις.

Οικονομικά μη ενεργοί πολίτες, (συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι) πρέπει να προσκομίσουν τα ακόλουθα έγγραφα ως απόδειξη και να δηλώσουν ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους, για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης τους.

Για διαμονή και μετακόμιση στη Βουλγαρία έως και τρεις μήνες, οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους, χρειάζονται μόνο έγκυρο δελτίο ταυτότητας ή έγκυρο διαβατήριο.

Για μακροχρόνια διαμονή/ άδεια συνεχόμενης διαμονής στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας έως πέντε χρόνια ή για μόνιμη διαμονή, οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για πιστοποιητικό διαμονής εντός τριών μηνών από την ημερομηνία εισόδου. Η αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

 

Ειδικά για τους Συνταξιούχους

Η διαδικασία αυτή είναι απλή και ξεκάθαρη.

Ποια έγγραφα πρέπει να υποβληθούν;

  • Θα χρειαστείτε έγκυρο αναγνωριστικό ή διαβατήριο.
  • Απόδειξη ότι έχετε τραπεζικό λογαριασμό στη Βουλγαρία.
  • Απόδειξη πλήρους υγειονομικής ασφάλισης /ή Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας, που έχει εκδοθεί στην χώρα σας/
  • Απόδειξη ότι μπορείτε να συντηρηθείτε χωρίς να χρειάζεστε οικονομική ενίσχυση Το εισόδημά σας μπορεί να προέρχεται από σύνταξη – οι πόροι μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή.
  • Να αποδείξετε ότι μισθώνετε κατοικία στην Βουλγαρία, σύμβαση για την ενοικίαση κατοικίας, και Δήλωση από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που νοικιάζετε.

 

Για Φοιτητές

  • Αποδεικτικό εγγραφής σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
  • Απόδειξη πλήρους ασφάλισης υγείας.
  • Δήλωση ότι μπορείτε να συντηρήσετε τον εαυτό σας χωρίς να χρειάζεστε εισοδηματική υποστήριξη: τα κεφάλαια μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή.

 

Σε ποιές χώρες η ΕΚΑΑ είναι αποδεικτικό κάλυψης;

Αν η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας σας (ΕΚΑΑ) έχει εκδοθεί στη Ελλάδα, σημαίνει αυτό ότι έχετε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη υγείας στη Βουλγαρία, όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μια έγκυρη Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας αποδεικνύει ότι διαθέτετε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, για κάθε είδους υγειονομική περίθαλψη που μπορεί να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σας σε άλλη χώρα της ΕΕ.

 

Δεν χρειάζεται να προσκομίσετε άλλα έγγραφα

 

Αφού εγγραφείτε, θα λάβετε ένα πιστοποιητικό εγγραφής, το οποίο επιβεβαιώνει το δικαίωμά σας να διαμένετε στη νέα σας χώρα.

Το πιστοποιητικό διαμονής στη Βουλγαρία εκδίδεται, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας.

Όλη η διαδικασία εγγραφής διαρκεί μόνο μία ημέρα.

Η έκδοση της άδειας διαμονής είναι τρεις εργάσιμες ημέρες.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επωφεληθείτε από τα δικαιώματά σας ως πολίτης που κατοικεί στη χώρα, που εξέδωσε την κάρτα διαμονής σας στην Βουλγάρια /όπως αγορά σπιτιού, αγορά αυτοκινήτου, άλλης κινητής και ακίνητης περιουσίας κτλ/.

Για να μπορούμε να σας βοηθήσουμε, και για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 


click-to-call


Για οποιοδήποτε πληροφορία θελήσετε, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας μέσω τηλεφώνου και Viber/WhatsApp στο 00359 8888 35226 ή μέσω e – mail: