Το προηγούμενο έτος, πάνω από 5100 ηλεκτρικά αυτοκίνητα είχαν καταγραφεί στη χώρα, με το συνολικό αριθμό όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να έχει ξεπεράσει ήδη τις 11 χιλιάδες. 

Τον Οκτώβριο στη Βουλγαρία διαπιστώθηκε ότι καταγράφηκε το 10.000στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Υπουργείου Εσωτερικών μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ήδη πάνω από 11 χιλιάδες (11.472). Τα νέα καταχωρημένα μόνο το 2023 είναι 5179, αλλά αυτό περιλαμβάνει τόσο νέα όσο και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Στην κορυφή των πωλήσεων νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκονται τα μοντέλα Y της Tesla (299), Dacia Spring (286) και Enyaq της Skoda (92). Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι το μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας του Ίλον Μασκ είναι πρωτοπόρο, παρότι η Tesla δεν έχει επίσημη αντιπροσωπεία στη Βουλγαρία και οι άνθρωποι αγοράζουν από αγορές όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ρουμανία και η Ελλάδα. 

Ένας από τους κινητήρες για την αυξανόμενη αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα είναι η συνεχής ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο vsichkotok, οι σταθμοί φόρτισης στη Βουλγαρία είναι 1630, σε 1155 τοποθεσίες. Η μείωση της τιμής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά περίπου 90% παγκοσμίως από το 2008 είναι άλλο ένα κίνητρο για τους οδηγούς να τα αγοράζουν. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν ακριβότερα από τα αυτοκίνητα με εσωτερική καύση. Επιπλέον, ένα σημαντικό γεγονός είναι ότι η αυτονομία των νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνεται συνεχώς. Σε αυτόν τον τομέα, η χώρα μας είναι ανάμεσα στις λίγες που δεν προσφέρουν κίνητρα για εκείνους που αποφασίζουν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. 

Το 2023, ο αγοραστικός χώρος στη Βουλγαρία, εκτός από ιδιώτες πελάτες, κινούνταν και από εταιρικές πρωτοβουλίες, όπως ο διπλασιασμός του στόλου της εταιρείας κοινόχρηστης αστικής κινητικότητας Spark. Καταρχάς, τον Φεβρουάριο προστέθηκαν 100 Dacia Spring, ενώ στις αρχές του Αυγούστου προστέθηκαν 50 Opel Corsa Electric και Peugeot e-208. 

Η ηλεκτροκίνηση  

Ενώ στη Βουλγαρία ο αγοραστικός χώρος για νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των συνολικών πωλήσεων, παγκοσμίως φτάνει το 18% των συνολικών πωλήσεων μέχρι το τέλος του Αυγούστου 2023, σύμφωνα με δεδομένα του Visual Capitalist. Τα δεδομένα τους θέτουν τα Model Y και Model 3 της Tesla στις δύο πρώτες θέσεις ως τα πιο πωλημένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παγκοσμίως, με 772 χιλ. και 364 χιλ. πωλήσεις αντίστοιχα. Τα ακολουθούν συνολικά πέντε μοντέλα κινεζικών κατασκευαστών, ένα της Volkswagen, και το Top 10 κλείνει το Seagull (95 χιλ.) της κινεζικής BYD. Επίσης, τρίτη και τέταρτη θέση ανήκουν στα μοντέλα Atto 3 (266 χιλ.) και Dolphin (223 χιλ.). Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Aion S της GAC από την κινεζική πόλη Γκουαντζού. 

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη πλήρη δεδομένα για ολόκληρο το έτος, ορισμένοι κατασκευαστές όπως η Tesla και η BYD έχουν ήδη ανακοινώσει τις επιδόσεις τους για το 2023. Οι πωλήσεις της εταιρείας που χειρίζεται ο Ίλον Μασκ είναι 1,81 εκ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ αυτές της κινεζικής εταιρείας είναι 1,58 εκ. Κατά την τελευταία τρίμηνη περίοδο του έτους, η BYD (526 χιλ.) για πρώτη φορά ξεπέρασε τη Tesla (484 χιλ.) σε πωλήσεις, με κύρια συνεισφορά σε αυτόν τον τομέα να έχει η αγορά της Κίνας. 

Ευρωπαϊκός Πρωταθλητής  

Φαίνεται ότι η παγκόσμια υπεροχή του Model Y τροφοδοτείται επίσης από την αγορά της Παλαιάς Ήπείρου. Σύμφωνα με δεδομένα της CleanTechnica από την αρχή του 2023 έως τον Σεπτέμβριο, το πρωτοπόρο αυτοκίνητο στην Ευρώπη είναι ακριβώς το αυτοκίνητο της Tesla με 209 χιλιάδες μονάδες. Ακολουθούν το Model 3 με 66 χιλ. και το ID.4 της Volkswagen με 65 χιλ. 

Η ηγεσία της αυτοκινητοβιομηχανίας του Ίλον Μασκ συμβαίνει με μερίδιο στην ΕΕ για αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα 14,2% για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023, σύμφωνα με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Συνολικά, οι πωλήσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κοινότητα είναι 1,4 εκατομμύρια, που είναι σχεδόν διπλάσιο από την ίδια περίοδο του 2022, ενώ αυξάνονται και οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι περισσότερες πωλήσεις πραγματοποιούνται στη Γερμανία (470 χιλ.), τη Γαλλία (261 χιλ.) και την Ολλανδία (103 χιλ.), με τη Σουηδία (101 χιλ.) και το Βέλγιο με 87 χιλ., που είναι και η χώρα με τη μεγαλύτερη άνοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος – 162,1%.