Οι έλληνες επωφελούνται από την καλύτερη φορολογία που υπάρχει στην Βουλγαρία

Κάθε μέρα στη βουλγαρική πρεσβεία στην Ελλάδα καλούνται 5-10 Έλληνες πολίτες. Το ενδιαφέρον τους απευθύνεται συνήθως στην εξαγωγή των δραστηριοτήτων τους στη Βουλγαρία, με την εγγραφή εταιρειών στη Βουλγαρία ή την αίτηση φορολογικής κατοικίας.

Η Οικονομική μετανάστευση των εταιρειών από την Ελλάδα στη Βουλγαρία δεν είναι από χθες.
Πρόκειται κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών, του εμπορίου και της παραγωγής, οι οποίες μετακομίζουν στη Βουλγαρία για ευνοϊκότερη φορολογία δήλωσε το Υπουργείο Οικονομίας.

Οι εταιρείες μεταναστεύουν κυρίως στη νότια Βουλγαρία – Πέτριτς, Μπλαγκόεβγκραντ, αλλά και στο Πλόβντιβ. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε σημαντικότερων επενδυτών στη Βουλγαρία. Το οικονομικό αποτέλεσμα της εγκατάστασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν πρέπει να υποτιμάται, δεδομένου ότι ακόμη και στο εμπόριο, καθιερωμένες εταιρείες εκτός του ότι βρέθηκαν θέσεις εργασίας και πληρώνουν τους φόρους και τις ασφαλιστικές, που ασχολούνται κυρίως με την εξαγωγή των μεταποιημένων προϊόντων στη Βουλγαρία για την Ελλάδα, καθώς και για άλλες χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες, χρησιμοποιώντας τα κανάλια διανομής, που έχουν αναπτυχθεί από τις προηγούμενες δραστηριότητές τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εμπορική και οικονομική μας υπηρεσία στην Ελλάδα, η μετακόμιση δεν είναι μόνο για εταιρείες αλλά και για πολίτες. Μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας, οδηγώντας σε απώλειες το ελληνικό κράτος. Με τη σειρά της η Ελλάδα αντέδρασε με νέα διοικητικά μέτρα. Ένα από αυτά είναι η κατατεθειμένη επιθυμία τους, η χώρας μας, είναι να αλλάξει η σύμβαση περί διπλής φορολογίας.

«Αυτή τη στιγμή, το Ελληνικό κράτος προσπαθεί να επηρεάσει την αγορά με δράσεις μη εμπορικής φύσης, κάτι που έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι αρχές στην Ελλάδα εντείνουν τη γραφειοκρατία και τον έλεγχο, αντί να προσπαθήσουν να λάβουν ανταγωνιστικά μέτρα, για να αποτραπεί η φυγή των κεφαλαίων», σχολίασαν Έλληνες επιχειρηματίες για Monitor.bg.
Τομείς και βιομηχανίες προς τους οποίους ενδιαφέρονται ελληνικές εταιρείες, καθώς και ελληνικές μικτές εταιρείες, είναι η γεωργία και βιομηχανία τροφίμων, τουρισμός, μεταφορές και logistics και κατασκευή. Η Βουλγαρία σύμφωνα με τις μεγάλες εταιρείες παροχής φοροτεχνικών συμβουλών στη Θεσσαλονίκη σημείωσε αύξηση κατά 30% στον αριθμό των ελληνικών εταιρειών.