image of hand holding a paper car, protecting it

 

Αστική ευθύνη των οδηγών

Σύμφωνα με το άρθρο 480 του Κώδικα Ασφαλίσεως, η υποχρεωτική ασφάλιση “Αστική ευθύνη των οδηγών” καλύπτει την ευθύνη των ασφαλισμένων, για ζημιές που προκαλούνται στο έδαφος όλων των κρατών που συμμετέχουν στο σύστημα “Πράσινη Κάρτα”. Η υποχρεωτική ασφάλιση “Αστική ευθύνη των οδηγών” παρέχει κάλυψη σύμφωνα με τον νόμο της χώρας του συμβάντος. Οι ζημιές σε περιουσίες και ανθρώπους σε τροχαίο ατύχημα καλύπτονται από τον ασφαλιστή του αυτοκινήτου.

 

Ασφάλιση αυτοκινήτων

Αντικείμενο της υποχρεωτικής ασφάλισης “Αστική ευθύνη” των οδηγών είναι η αστική ευθύνη των ασφαλισμένων για τυχόν ζημιές, οικονομικές και μη, που προκαλούν σε τρίτα πρόσωπα, σχετιζόμενες με την κατοχή και/ή χρήση οχημάτων, για τα οποία είναι υπεύθυνοι οι ασφαλισμένοι. 

Το αυτοκίνητο, που χρησιμοποιείται για εργασία ή αναψυχή, συνδέεται με απρόβλεπτους κινδύνους και ευθύνες. Γι’ αυτό, οι ασφάλειες αυτοκινήτων είναι τουλάχιστον τόσο απαραίτητες όσο και το ίδιο το αυτοκίνητο. 

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, που αγοράζονται από τη Βουλγαρία και προορίζονται για εξαγωγή στην Ελλάδα και για τα οποία θα εκδοθούν προσωρινές πινακίδες, πρέπει να έχουν συμβαλλόμενη υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου. Αυτή ισχύει μόνο, για την κίνηση των αυτοκινήτων έως τον προορισμό τους, δηλαδή την Ελλάδα. 

Πριν από την έκδοση των προσωρινών πινακίδων σε αυτοκίνητα, που αγοράζονται από τη Βουλγαρία και που θα εξαχθούν στο εξωτερικό π.χ Ελλαδα, πρέπει πρώτα να συναφθεί η υποχρεωτική ασφάλιση για το αυτοκίνητο. Για την ευκολία σας, κοντά σε κάθε υπηρεσία ΚΑΤ – τροχαίας  στη Βουλγαρία υπάρχουν γραφεία ασφαλιστικών εταιρειών. 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στη Βουλγαρία προσφέρουν πλούσια ποικιλία ασφαλίσεων για το αυτοκίνητό σας (застраховки), για τα άτομα που το χρησιμοποιούν και για τις ευθύνες που προκύπτουν από τη χρήση του. 

  • “Αστική ευθύνη” των οδηγών. 
  • Ασφάλιση “Κασκό”. 
  • Ασφάλιση για την προστασία της αξίας του αυτοκινήτου (GAP). 
  • Ατύχημα που σχετίζεται με τη χρήση των μεταφορικών μέσων. 

 

Πράσινη Κάρτα

Το πιστοποιητικό Πράσινης Κάρτας είναι διεθνές πιστοποιητικό ασφάλισης, εκδιδόμενο εξ ονόματος του Εθνικού Γραφείου σύμφωνα με την Πρόταση Αριθ. 5, που εγκρίθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1949 από την Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Χερσαίων Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. 

Το πιστοποιητικό Πράσινης Κάρτας αναγνωρίζεται από τις αρχές όλων των χωρών που συμμετέχουν στο σύστημα “Πράσινη Κάρτα”, ως έγγραφο που επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει έγκυρη ασφάλιση Αστικής Ευθύνης, καλύπτοντας τα ελάχιστα υποχρεωτικά όρια ευθύνης προς τρίτα πρόσωπα, όπως απαιτείται από τον νόμο της επισκεπτόμενης χώρας. 

Το πιστοποιητικό “Πράσινη Κάρτα” καλύπτει την ευθύνη του οδηγού του μηχανοκίνητου οχήματος σε τρίτη χώρα στην περίπτωση που προκαλέσει κατά τύχη οικονομικές και/ή μη οικονομικές ζημιές σε τρίτα πρόσωπα. 

Το πιστοποιητικό Πράσινης Κάρτας εκδίδεται συνδυαστικά με την ασφαλιστηριακή ασφάλεια “Αστική Ευθύνη των Οδηγών”, χωρίς επιπλέον ασφάλιστρο ή άλλη χρέωση από τον χρήστη των ασφαλιστικών υπηρεσιών. Στο πεδίο 8 “Χωροθετική Εγκυρότητα” του πιστοποιητικού Πράσινης Κάρτας δεν επιτρέπεται η επισήμανση κωδικών χωρών. 

Για διευκόλυνση και άνεση των πελατών μας, εκτελούμε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την έκδοση και τη λήψη της ασφάλισης του αυτοκινήτου, την Πράσινη Κάρτα.